Natuurlijke zwemvijvers

Natuurlijke zwemvijvers zijn grote tuinvijvers waarbij de relatie tussen alle vijverbewoners wordt gerespecteerd. Deze relaties worden zelfs bewust uitgebuit om het zwemwater gezond te houden. Er komen dus geen giftige of gevaarlijke chemische producten aan te pas. De filtering gebeurt door de natuur zelf in een filterbed met waterzuiverende planten, het vijverwater wordt door middel van een circulatiepomp door de filterzone geleid. Venhuis Vijverbouw heeft deze techniek in Nederland geïntroduceerd en is nog dagelijks bezig om deze techniek te perfectioneren. Wij hebben in Nederland inmiddels meer dan 100 zwemvijvers gerealiseerd. Omdat natuurlijke zwemvijvers volledig natuurlijk worden beheerd en gefilterd, vallen ze zeer in de smaak bij natuurbewuste buitengenieters.

Indien bovenstaande u aanspreekt en u niet bang bent voor een kikker of libelle lees dan verder.

Vaak krijgen wij de vraag wat kost een zwemvijver ? Dit is dezelfde vraag als; Wat kost een auto? De eerste vraag zou moeten zijn; welke verwachtingen heb ik van mijn nieuwe auto? De prijzen van zwemvijvers kunnen dus ook variëren.
De m2 prijs van een zwemvijver is per zwemvijver verschillend en varieert per situatie. De m2 kostprijs van een goed en duurzaam aangelegde natuurlijke zwemvijver van redelijk formaat (>250 m2), begint veelal bij € 100,- per m2.

In een persoonlijk gesprek worden uw wensen en de mogelijkheden van een natuurlijk zwemvijver in uw tuin besproken.  Tijdens een wandeling door uw tuin worden er de nodige foto's gemaakt en wordt de bodemopbouw vastgesteld.

Natuurlijke zwemvijvers

Er wordt een ontwerp gemaakt dat aansluit op uw wensen en de bestaande of nieuwe tuin. Bij het ontwerp wordt een offerte gestuurd met daar in de aanlegkosten.

 

Als het ontwerp voor uw zwemvijver door u is goedgekeurd, zullen wij een planning maken voor de aanleg.

 

De dag is aangebroken dat er begonnen gaat worden met de aanleg van uw eigen zwemvijver. Als eerste worden de vijvermaten uitgezet in de tuin. Dit is noodzakelijk voordat de graafwerkzaamheden kunnen beginnen. Als de vorm naar uw wens is dan wordt de vijver, door middel van piketpaaltjes, definitief uitgezet. De eventueel door de zwemvijver lopende leidingen/afvoeren worden uitgegraven en rondom de zwemvijver weer ingegraven. Het graven is een secuur werkje en neemt één of meerdere dagen in beslag. De kraanmachinist wordt continue begeleid en geïnstrueerd door de uitvoerder. De uitvoerder heeft een laserwaterpas tot zijn beschikking, zodat alles zeer nauwkeurig op de juiste diepte kan worden gebracht. Wortels, stenen en puin worden zorgvuldig verwijderd. Nadat het zwem- en filtergedeelte zijn uitgegraven worden de benodigde kabels en leidingen aangelegd en ingegraven. Na het uitgraven van de vijver worden de wanden verder met de hand gemodelleerd. Dit is belangrijk voor een glad en mooi eindresultaat, de rubberfolie is namelijk zo flexibel dat het elke oneffenheid zal laten zien.

Natuurlijke zwemvijvers
 
Natuurlijke zwemvijvers

Het graven is voltooid. Tegen de piketten wordt een plank geschroefd. Deze plank moet exact waterpas gezet worden, hierbij wordt dus altijd een laserwaterpas gebruikt. De wanden zijn schoon, de bodem is glad en de leidingen zijn gelegd.

Natuurlijke zwemvijvers

De gehele vijver wordt voorzien van een beschermdoek. Het beschermdoek beschermt de folie tegen scherpe delen die zich eventueel nog in de bodem kunnen bevinden. Als de gehele vijver is voorzien van beschermdoek wordt de EPDM rubberfolie zorgvuldig in de vijver geplaatst. De plooien worden weg gevouwen. Hierna worden deze vast gevulkaniseerd. Eventuele brugstaanders en/of doorvoeren worden waterdicht ingewerkt.

 

De vijver is nu waterdicht en kan langzaam worden gevuld met leidingwater. Tijdens het vullen zal een medewerker de folie begeleiden, zodat deze netjes en strak tegen de wand aan komt te liggen. In het filterdeel worden aanzuigleidingen, put(ten) en luchtleidingen geplaatst. Nu kan het poreuze substraat aangebracht worden. De aanzuigleidingen en de beluchtingslangen worden tijdens het vullen zorgvuldig geïntegreerd. Nadat de folie zich heeft gezet wordt de randafwerking geplaatst. De randafwerking kan uit vele materialen bestaan. Hout en natuursteen, zoals basalt, graniet en blauw hardsteen behoren tot de mogelijkheden. In de vijver wordt  een degelijke hardhouten trap of een standaard zwembad trap uit RVS geplaatst.  Deze trap wordt terplekke op maat gemaakt. Eventuele bruggen worden verder afgebouwd en de stapstenen worden tussen het zwem- en filtergedeelte geplaatst.

Natuurlijke zwemvijvers

Als de vijver is gevuld met water kunnen de waterplanten in het filterdeel geplant worden.

 

Deze waterzuiverende planten worden op onze kwekerij voorbereid op hen zware waterzuiverende taak.. Naast de vijver wordt veelal een terras van een duurzame houtsoort aangelegd. Hierop kan men zonnen en uitrusten na een zwempartij. Deckchairs zijn hierop een goede aanvulling!

Als laatste worden de circulatie- en luchtpomp(en) aangesloten.

Nadat de zon het water heeft opgewarmd is het tijd om te gaan genieten van uw eigen natuurlijke zwemvijver!

 

Breng ook een bezoek aan onze specialistische zwemvijver website: http://www.venhuis-zwemvijvers.nl/

Venhuis Vijverbouw is door zijn expertise, DE aangewezen partij voor de realisatie van uw zwemvijver. Bekijk ons foto album op deze website en de recensies op onze zwemvijver website en laat u overtuigen van onze ervaring!

Als kwaliteit telt....